Hydrocolonterapie je procedura při níž se proplachuje tlusté střevo vodou, za účelem odstranění nežádoucích nánosů.

Příprava na hydrocolonterapii

  • Dva dny před výkonem jezte lehčí dietní stravu, spíše kašovitou, podušenou nebo vařenou nenadýmavou zeleninu nebo polévky.
  • Vhodná je také rýže, brambory, těstoviny, kuskus, pohanka, jáhly, starší pečivo, piškoty. Můžete zvolit variace na sladko i slano.
  • Dodržujte pitný režim, při terapii je důležité mít správně zavodněný organizmus.
  • Tekutiny pijte nesycené C02 (bez bublin, neperlivé), vhodné jsou i teplé nápoje např. čaj
  • Vynechejte maso a masné výrobky
  • Ovoce jen malé množství a zcela samostatně - nepřidávejte k jídlu (jinak kvasí a vyvolává plynatost ve střevech).
  • Vyvarujte se nadýmavých potravin (veškerých luštěnin, květáku, listového zelí, špenátu, kedluben, kapusty, ředkve, ředkviček, dále tmavých mas, knedlíků a smažených pokrmů, semínek a oříšků.
  • Vynechejte ze stravy i potraviny, které vám osobně způsobují potíže s nadýmáním nebo bolesti (mléko, mléčné výrobky, některé druhy ovoce a zeleniny ... ).
  • Asi 2 hodiny před vlastním výkonem pojezte poslední lehké jídlo.
  • Při docházení na tuto terapii je třeba doplnit odplavenou střevní flóru. Užívejte probiotika či laktobacilus dle doporučení.
  • Další přípravky jsou doporučovány individuálně dle předchozí konzultace a reakcí těla.
  • Pokud trpíte chronickou zácpou, dva večery před výkonem, užijte k dokonalému vyprázdnění sklenici zaječické minerální vody (obojí k dostání v lékárnách).